You are using an outdated and unsupported browser. Please upgrade to Chrome, FireFox, Opera, Safari or Internet Explorer 9. Thanks!   
Questions ? Appelez-nous au +32 2 311 52 99 Sûr et sécurisé !
Sélectionné par nos experts
Réductions jusqu'à -40%
Livraison 5,90€
Retour gratuit
Garantie bouchon
Sélectionné par nos experts
Réductions jusqu'à -40%
Livraison 5,90€
Retour gratuit
Garantie bouchon

Guide du vin

Découvrez le monde merveilleux du vin.

De Rioja wijnen : een appellatie voor edele wijnen uit Spanje

De Rioja is een appellatie voor een type rode wijn dat exclusief geproduceerd wordt in de wijnregio van Rioja, een regio die de autonome gemeenschap Rioja omvat, maar ook delen van de regio Navarra, van de provincie Alava en van Castilië en León. Het is de eerste appellatie die aan een rode Spaanse wijn is toegekend en deze appellatie heeft haar reputatie sinds de 19de eeuw.

Wanneer men het heeft over Rioja DOC spreekt men vooral over een type rode wijn van uitstekende kwaliteit die de eerste was die het statuut van Denominacion de Origen Calificada (DOCa) van alle DO appellaties en Denominacion de Origen van Spanje vekreeg. De wijnregio Rioja is namelijk de enige Spaanse wijnregio met de Priorat die de DOCa statuut verkreeg. De regio is verdeeld in 3 subregio’s die leiden tot de appellaties Rioja Alta, Rioja Baja en Rioja Alavesa.

De Rioja wijnen betreffen dus enkel een soort rode wijn dat samengesteld wordt uit Tempranillo, Grenache, Mazuelo en soms Graciano. Het zijn vooral de toegelaten cepages in de productie van wijnen van deze herkomstbenaming. Er mag niet vergeten worden dat de Rioja tegenwoordig niet meer op basis van een unieke cepage wordt geproduceerd. Tegenwoordig zijn de grote verfijndheid en het goede evenwicht van deze bekende Spaanse rode wijn te danken aan een combinatie van verschillende cepages. Het aromatisch complex van de Rioja wijn is ook te danken aan de verouderingsmethode in eiken vaten die gebruikt worden door de wijnbouwers van de regio. De vinificatie-methode werd namelijk ook uit Bordeaux gehaald sinds het ontstaan van de wijngaarden in de regio.

85% van de jaarlijkse wijnproductie van de regio stelt een productie van rode wijnen voor. Deze jaarlijkse productie van 250 miljoen liters wijn wordt geproduceerd op 60000 hectares wijngaarden in de regio Rioja.