You are using an outdated and unsupported browser. Please upgrade to Chrome, FireFox, Opera, Safari or Internet Explorer 9. Thanks!   
Questions? Call us at +32 2 311 52 99 Safe and secure!
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty

Op welke temperatuur wijnen schenken?

Posted on June 24, 2014 19:09 by Eric Merny Beginner,  Débutant,  Tips,  Tuyaux,  Serveren,  Servir

Een eerste algemene vaststelling is dat men in België en Nederland rode wijnen te warm drinkt en witte wijnen te koud drinkt. Hierdoor gaat bijzonder veel smaakpotentieel verloren en kan men niet optimaal genieten van een glas wijn. Bovendien verschilt de schenktemperatuur niet enkel volgens kleur maar ook nog eens volgens het (de) druivenras(sen) en de algemene omgevingstemperatuur.

Alhoewel persoonlijke smaak belangrijk blijft, volgen hier een aantal praktische inlichtingen om je te laten genieten van je wijn op een optimale temperatuur.

Witte wijn

Een lekker koel glas witte wijn kan bijzonder verfrissend op een zonovergoten dag. Bovendien bevatten veel wijnen de dag van vandaag een hoger alcoholgehalte dan vroeger. Hierdoor zijn veel wijnen gebaat om ze vrij koel te schenken.

Teveel koeling daarentegen bederft de smaakpret. Het verbergt een deel van de aroma’s en het boeket. Men gaat er vanuit dat je onder de 6°C niks meer proeft omdat onze papillen in de mond als het ware verdoofd worden. Vandaar dat het combineren van wijnen met een sorbet of ijs meestal ook geen goede ervaring oplevert. De optimale drinktemperatuur van een wijn hangt af van de soort.

Champagne en mousserende wijnen 8-10° C
Frisse, lichte, fruitige, droge witte wijnen 8-10° C
Volle aromatische droge witte wijnen 10-12° C
Heel volle complexe droge witte wijnen 12° C
Fruitige wijnen, halfzoet 7-9° C
Zoete wijnen 10-12°C

Roséwijnen

De meeste roséwijnen 8-10° C
Sommige Provence-wijnen met veel structuur 9-11° C

Hou er wel rekening mee dat bij warme dagen de temperatuur in het glas heel snel zal toenemen. Daarom is het ideale koelingsmiddel voor alle witte wijnen, alle mousserende wijnen en alle rosé-wijnen de ijsemmer. Nooit teveel in 1 keer in het glas gieten, zodat de wijn steeds mooi fris blijft. De ideale emmer is zo diep dat de hele fles, met hals en al, ondergedompeld kan worden. Zorg ervoor dat je minstens evenveel water als ijsblokjes in de emmer doet, dit bevordert een snelle afkoeling. Ijs alleen koelt de wijn slechts heel traag af. Als alternatief voor de koelemmer bestaan er ook koelzakjes die rond de fles passen. Schenk de wijn 2 graden onder de ideale koeltemperatuur, alleen door het schenken in het glas zal de wijn op de optimale temperatuur de mondpapillen bereiken.

Rode wijn

De serveertemperatuur van rode wijn is afhankelijk van de hoeveelheid tannine maar ook het alcoholgehalte in de wijn. Hoe meer tannine, hoe hoger de serveertemperatuur. In het algemeen worden rode wijnen echter te warm geserveerd. Een wijn die te warm geserveerd wordt, kan heel gesloten overkomen en in het geval van tanninerijke rode wijn zelfs stroef en bitter smaken. Er komen in de geur en smaak meer alcohol vrij. Zelfs de mooiste wijnen verliezen dan hun charme.

Je kan dus best een rode wijn iets te koel schenken bij aanvang, hij neemt snel toch een deel van de omgevingstemperatuur op.

Frisse, fruitige, lichte en soepele wijnen (bv Loire) 14-16 °C
Volle, kruidige, vrij complexe wijnen (bv Bourgogne) 16° C
Krachtige, geconcentreerde, robuuste wijnen (Bv Rhône, Bordeaux) 18° C
Weelderige, zoete rode wijnen (bv Banyuls) 16° C

Er is ook een groot misverstand rond het principe van het chambreren of het schenken van wijn op kamertemperatuur. Dit begrip is ontstaan rond 1880 waarin de gemiddelde kamertemperatuur rond de 18° was. Daarom haalde men de fles uit de kelder en liet men hem enkele uren staan om op temperatuur te komen. Vandaag is de gemiddelde kamertemperatuur dikwijls rond de 21-22° C, veel te warm dus als schenktemperatuur.