You are using an outdated and unsupported browser. Please upgrade to Chrome, FireFox, Opera, Safari or Internet Explorer 9. Thanks!   
Questions? Call us at +32 2 311 52 99 Safe and secure!
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty

LVMH koopt Clos des Lambrays

Posted on August 28, 2014 09:10 by Eric Merny Actua

De luxe groep Louis Vuitton Moët Hennessy die in zijn gamma ook de champagnes Ruinart, Krug, Moët & Chandon, Dom Pérignon en Mercier herbergt, alsook Château Cheval Blanc (Saint-Emilion 1° Grand Cru Classé A) en Château Yquem (Sauternes 1er Grand Cru Classé) heeft een belangrijke aankoop gedaan in de wereld van vermaarde wijndomeinen.

Deze zeer beroemde wijngaard op het grondgebied Morey-Saint-Denis in Bourgogne op de Côte de Nuits is 8,66 hectares groot. Deze cru behoort tot de 10 meest gereputeerde van de Bourgogne.

De wijngaard is exclusief beplant met Pinot Noir. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 60 jaar oud maar sommige stokken zijn zelfs 90 jaar oud. De gemiddelde productie ligt jaarlijks op 35 000 flessen maar afhankelijk van de kwaliteit van de jaargang kan dit bijzonder variabel zijn. In een slechte jaargang kan de wijngaard soms maar 15 000 flessen opleveren, terwijl in een vruchtbare jaargang dit kan gaan tot 43 000 flessen.

De wijngaard is historisch reeds lang befaamd en men vernoemd de wijngaard voor de eerste maal in 1365 met een duidelijke link naar de abdij van Cîteaux. In 1789 na de Franse revolutie is de wijngaard verdeeld over 74 verschillende domeinen, zoals nu nog steeds het geval is voor de Clos de Vougeot. Vanaf 1868 begint eigenaar Louis Joly terug percelen aan te kopen om stilaan maar zeker de historische wijngaard terug samen te stellen. Hij bouwt ook de vernielde gebouwen terug op. In 1981 wordt de wijngaard, na vele eigenaars en zware inspanningen, geklasseerd als Grand Cru.

Tot de verkoop, was dit domein sinds 1996 in handen van de Duitse familie Freund uit Koblenz. Mr Freund bleef investeren in het domein en was zelf één van de grootste fans van zijn eigen schitterende wijn. De laatste jaren bereikte deze wijn absolute hoogtepunten. Toen hij in 2010 stierf wenste zijn echtgenote het domein te verkopen maar het heeft tot nu geduurd voor een geschikte kandidaat gevonden werd. Men gaat er vanuit dat LVMH over alle middelen beschikt om het niveau van de wijn zeer hoog te houden. Alhoewel de verkoopprijs geheim gehouden wordt denkt men dat het domein voor ongeveer 100 miljoen € van eigenaar verwisseld is. Een eerder uitgebracht bod van 80 miljoen € werd trouwens geweigerd.

Oorspronkelijk wilde Bernard Arnault, grote basis van LVMH, het gekende wijndomein Henri Rebourseau kopen in Gevrey-Chambertin. De eigenaar werd te gulzig en liet de prijs te hoog stijgen waardoor Arnault afhaakte. Ondertussen kon hij dus een veel grotere vis vangen.