You are using an outdated and unsupported browser. Please upgrade to Chrome, FireFox, Opera, Safari or Internet Explorer 9. Thanks!   
Questions? Call us at +32 2 311 52 99 Safe and secure!
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty

Druivensoorten en druivenrassen

Posted on April 27, 2021 16:25 by Eric Merny Kennis

Druivensoorten en druivenrassen worden door veel schrijvers van artikels door elkaar gebruikt. Het grote publiek maakt ook tussen beide trouwens weinig onderscheid maar er is een heel wezenlijk verschil.

Druivensoort heeft te maken net als in het dierenrijk met de soort: de vitis vinifera (de gecultiveerde wijnstok) is de belangrijkste soort die vandaag gebruikt wordt om wijnen te maken. De naam is afgeleid van het Latijnse vinum, wijn en ferens, dragend. Vermoedelijk is ze afkomstig van Iran. Een wijndragende plant dus. De druif is de besvrucht van de plant Vitis vinifera die behoort tot de wijnstokfamilie (Vitaceae). De plant is een klimplant. Ongeveer 90 % van de geproduceerde wijnen in de wereld zijn vandaag afkomstig van deze soort. Binnen dus soort bestaan er meer dan 4 000 verschillende rassen.

Ongeveer 20 % hiervan zijn witte druivenrassen en 80 % zijn blauwe druivenrassen.

Hiernaast bestaan er een zestigtal wilde Vitis soorten die terug te vinden zijn in Azië, Noord-Amerika en Europa.

De Noord-Amerikaanse soorten V.berlandieri, V.rupestris en V.riparia worden voornamelijk gebruikt als onderstam voor de Vitis vinifera omdat ze zowel resistent zijn tegen de gevreesde Phylloxera (druifluis), Oidium en meeldauw soorten.

Druivenras heeft te maken net als in het dierenrijk met het ras zelf (je hebt dus hond als soort, maar daarnaast heb je alle rassen zoals Dobermann, Ierse Setter, Dalmatiër…). Bij de wijnen zijn er dus meer dan 4 000 die binnen de Vitis Vinifera soort vallen waaronder gekende druivenrassen zijn zoals Riesling, Chardonnay, Chenin blanc, Sauvignon blanc, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah….
Het druivenras is de belangrijkste smaakbepalende factor op grond waarvan je een wijn kunt herkennen. Verschillen in terroir (de optelsom van alle natuurlijke omstandigheden die van invloed zijn op de groei van de druivenstok zoals grondsamenstelling, regen, helling, wind, expositie…) en vinificatie (wijnbereiding) kunnen weliswaar voor een eindeloze hoeveelheid variaties zorgen, het zijn uiteindelijk toch de eigenschappen van de druif die de doorslag geven.

Wat zijn hybriden?

Hybriden zijn kruisingen tussen verschillende soorten. Zo is een kruising tussen een Zebra en een Ezel een Zezel, of tussen een Leeuw en een Tijger een Lijger.

Ook wanneer we druiven kweken door Europese wijndruiven met Oost-Amerikaanse of Oost-Aziatische druiven te kruisen zijn dit hybriden.