You are using an outdated and unsupported browser. Please upgrade to Chrome, FireFox, Opera, Safari or Internet Explorer 9. Thanks!   
Questions? Call us at +32 2 311 52 99 Safe and secure!
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty

Zware aardbeving treft wijnstreek Napa Valley

Posted on September 4, 2014 16:12 by Eric Merny Actua,  Napa valley

De San Francisco Bay Valley werd zondag 24 augustus 2014 om 3u30 lokale tijd getroffen door de zwaarste aardbeving die de streek trof sinds 25 jaar. De aardbeving liet 6,1 op de schaal van Richter noteren.

Napa valley earthquake - aardbeving

Naast veel materiële en lichamelijke schade van algemene aard werd in het bijzonder ook de wijnstreek Napa Valley getroffen. Het epicentrum lag amper op 9,6 km van het stadje Napa. Deze streek is gekend voor het maken van de beste maar ook de duurste wijnen van Noord-Amerika (naast Washington state). Er zijn iets meer dan 500 wijnbedrijven actief.

Sommige wijnhuizen werden heel zwaar getroffen en men schat dat enkele duizenden vaten kapot gegaan zijn tijdens de beving. Ook heel wat wijnflessen werden gebroken aangetroffen na de beving. Hoeveel de schade bedraagt zal slechts binnen enkele weken geweten zijn. De wijnindustrie in Napa Valley is goed voor zo'n 13 miljard dollar jaarlijkse omzet volgens de Washington Post.

Andere wijnmakers zijn voorzichtiger geworden en hebben hun kelders aangepast aan de kans op aardbevingen. Er wordt de raad gegeven om de flessen niet hoog op elkaar te stapelen en diegenen die deze regel respecteerden zijn er beter vanaf gekomen.

Treffend is het voorbeeld van de Silver Oak-wijngaard. David Ducan, de 48-jarige eigenaar, kwam ongeveer een uurtje na de aardbeving op zijn domein. Drie grote wijnvaten zijn aan diggelen maar het had volgens hem veel erger kunnen zijn. In de voorraadkamer zijn wel enkele honderden flessen gesneuveld maar dankzij de maatregelen getroffen na een vorige aardschok bleef volgens David hier de schade ook al bij al beperkt.

Een bijkomend probleem is dat de wijnbouwers klaar stonden om te beginnen oogsten en diverse installaties blijkbaar zwaar beschadigd werden. Het zal dus veel improvisatie kosten om dit in goede banen te leiden en hopen dat er geen nieuwe zware aardbeving volgt.