You are using an outdated and unsupported browser. Please upgrade to Chrome, FireFox, Opera, Safari or Internet Explorer 9. Thanks!   
Questions? Call us at +32 2 311 52 99 Safe and secure!
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty

Welke glazen kies je om optimaal van je wijn te genieten?

Posted on July 8, 2014 14:56 by Eric Merny Wijnglas,  Beginner

Er staan heel weinig mensen bij stil maar een glas heeft een heel bijzondere invloed op het optimaal genieten van een glas wijn. Indien je hiervan niet overtuigd ben giet je maar een fles leeg in een 5-tal glazen die totaal verschillend zijn van vorm. Je zal snel merken dat sommige glazen nauwelijks reukgenot geven en dat sommige glazen daarentegen de kleur, de geur en de smaak van de wijn volledig tot zijn recht laat komen.

De maat

De onderzijde van het glas moet voldoende ruimte geven om de wijn te kunnen walsen (ronddraaien in het glas) zonder dat je wijn over de rand gaat. Dit walsen heeft de bedoeling om meer lucht aan de wijn te geven waardoor de aroma’s beter vrijkomen. Voldoende grote glazen zijn dus noodzakelijk.

De kleur

Gezien het evalueren van de kleur ook deel uitmaakt van het genieten van wijn moet het glas doorzichtig en helder zijn. Indien het glas gekleurd is kan je niet meer de juiste kleur bepalen en kan je niet zien of de wijn er jong of oud uitziet. Idem dito voor een troebel glas. De kleur is voor een wijnliefhebber belangrijk, want naast de ouderdom kan je ook zien of de wijn heel geconcentreerd is of niet, of hij een hoge densiteit heeft en dus tranen achterlaat op het glas, enz.

De vorm

In ieder geval moet je het bolle kleine glas vermijden. Deze “ballons” zoals men ze in Parijs noemt, hebben enkel nut om de povere kwaliteit van een wijn te verdoezelen. Je kan de aroma’s niet ruiken, in veel gevallen smaakt de wijn neutraal uit zo’n glas, en je kan het licht nauwelijks zien weerspiegelen.

De ideale vorm is een glas met tulpvorm. Beneden mag het breder zijn met een heel breed middenstuk en naar boven licht sluitend of het mag een mooi rechtlijnig glaszijn dat voldoende groot is, naar boven toe licht naar binnen gebogen zodat de aroma’s zich mooi verzamelen aan de top van het glas. Wat een genot als je hier je neus insteekt.

wijnglazen

Gebruik bij Champagne of andere mousserende wijnen nooit een coupe, de geur verdwijnt in de lucht en de belletjes verdwijnen ook veel sneller, om nog niet te spreken over de rappere opwarming in het glas.

Bij rode wijnen heeft men de gewoonte iets grotere glazen te gebruiken omdat een rode wijn meestal nog wat extra aroma’s heeft die minder gemakkelijk loskomen in de jeugd. Maar is geen enkele objectie om bij de witte wijnen ook een groot glas te gebruiken.

De dikte

De ervaring leert dat hoe dikker het glas is hoe minder het smaak- en geurplezier. Een dunner glas zorgt voor fijne smaakervaringen en absorbeert ook minder geuren. Het enige nadeel is dat je iets voorzichtiger zal moeten omgaan met dit glaswerk want het is uiteraard breekbaarder.

Kristal zal steeds iets fijner zijn dan gewoon glas en is de ideale materie om een grote wijn te ontvangen. Maar behandel ze met zachtheid want ze zijn broos en breekbaar.

De steel

De steel van het glas moet lang genoeg zijn want als je een te korte steel hebt ben je gedwongen om het glas bij de kelk vast te nemen. Hierdoor ga je de wijn sneller opwarmen als bedoeld, kan je bepaalde geuren op het glas achterlaten (bv van handzeep) en ga je bij niet propere handen het glas vettig maken en minder doorzichtig. Een wijnliefhebber wil steeds zijn glas bij de steel of bij de onderrand van de steel vastnemen.

Het onderhoud

Wijnglazen kan je best steeds afwassen met de hand in heet water zonder detergent. Indien je toch de afwasmachine gebruikt, doe dit dan enkel in een machine met een programma voor glazen. Zoniet riskeer je dat de te brute temperatuurwisselingen het zand doen neerslaan in het glas waardoor je een matte schijn krijgt. Sommigen denken dat het kalkvorming is en proberen dit te verwijderen met azijn of andere bizarre hulpmiddeltjes maar eens de chemische structuur van het glas gewijzigd is krijg je het nooit meer goed. Zonde van je investering in mooie glazen.

Merken

Er zijn veel goede proefglazen op de markt maar Spiegelau, Riedel en Sommelier zijn merken die het bij veel wijnliefhebbers goed doen omdat ze enerzijds uitstekend zijn en anderzijds nog betaalbaar blijven. Indien je opteert voor het klassieke proeversglas van de INAO (Institut National des Appellations d’Origines) kan niemand je verwijten maken, maar weet dat de laatste jaren men glazen verkiest die groter zijn en meer aroma’s vrijgeven.

Veel proefgenot!