You are using an outdated and unsupported browser. Please upgrade to Chrome, FireFox, Opera, Safari or Internet Explorer 9. Thanks!   
Questions? Call us at +32 2 311 52 99 Safe and secure!
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty

Toscane : diversiteit en kwaliteit

Posted on March 7, 2023 10:34 by Eric Merny Kennis,  Toscana,  Oeno-tourisme

Om de regio Toscane goed te begrijpen moet men de drie grote wijngebieden van elkaar onderscheiden:

  • 1) De historische zone van Chianti, gelegen tussen Firenze en Sienna, bakermat van de Italiaanse wijnbouw, waar de grote namen uit geschiedenis vandaan komen alsook de grote wijnfamilies (Antinori, Frescobaldi, Ricasoli,...).
  • Chianti Classico is de harde kern waar de grote wijnen gemaakt worden maar enkele perifere herkomstbenamingen bieden ook interessante producten aan (Chianti Colli Senese, Chianti Ruffino, Carmignano,…).
  • De traditionele blend van Chianti bevat hoofdzakelijk het druivenras Sangiovese, aangevuld door een relatief klein percentage aan andere druivenrassen zoals de Canaiolo, maar ook Merlot of Cabernet Sauvigon volgens de keuze van de wijnbouwer.
  • 2) De regio ten zuiden van Sienna, in een verbluffend mooi landschap, waar heel oude wijngaarden middeleeuwse stadjes omringen (Montalcino, Montepulciano), genesteld tot aan de toppen van de steile heuvels waaraan ze dikwijls hun naam ontleend hebben (Vino Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino).
  • In deze regio is ook de Sangiovese het dominant druivenras.
  • 3) De kuststreek, die zich situeert tussen Maremma en Bolgheri. Het is de jongste wijnregio want de productie van grote wijnen zoals Sassicaia heeft pas zijn aanvang gevonden rond 1975. Bovendien werd de meerderheid van deze wijnen bij aanvang op de markt gebracht als tafelwijn. Het was de periode van de zogenaamde supertoscanen.
  • Vandaag is het zonder twijfel de regio die de grootste wijnen van Toscane produceert maar tevens de duurste.

Men produceert in deze regio zowel DOC-wijnen (Denominazione di Origina Controllata) vergelijkbaar AOP in Frankrijk, DOCG-wijnen (Denominazione di Origina Controllata & Garantita) dat gecreëerd werd om de historische en meest beroemde wijngaarden te onderscheiden van de rest (zoals Chianti Classico of Brunello di Montalcino).
Sommige wijnbouwers gebruiken internationale druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet franc, Syrah. In deze gevallen zal de wijn gedeclasseerd worden tot een IGT (Indicazione Geographica Tipica). Heel dikwijls is het nochtans de beste wijn (want gemaakt met de ziel van de wijnbouwer) maar ook de duurste van het domein.

Slechts één conclusie : proeven en proeven !!!!