You are using an outdated and unsupported browser. Please upgrade to Chrome, FireFox, Opera, Safari or Internet Explorer 9. Thanks!   
Questions? Call us at +32 2 311 52 99 Safe and secure!
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty

Techniek van het wijnproeven 2

Posted on July 17, 2014 09:58 by Eric Merny Wijnproeven

Het ruiken en proeven van de wijn

Draai het wijnglas rond zodat de wijn blijft kleven aan de binnenkant van de kelk. Zo komt er meer van de wijn in aanraking met de lucht. Als de wijn in contact komt met zuurstof kan men ten volle van de verspreide aroma's genieten.
Het is belangrijk dat u het glas niet te vol schenkt zodat u kan walsen zonder te morsen. Een handige techniek om te walsen is het wijnglas met de voet recht op tafel zetten en zo een cirkelbeweging te maken terwijl men de voet van het glas vasthoud.

Ruik de aroma's van de wijn

Na het walsen houdt men het wijnglas aan de neus en snuif de geur op. Terwijl u ruikt concentreert u zich op de aroma's die vrijkomen. wijnproeven wals Over het algemeen hebben jonge wijnen primaire aroma's die verwijzen naar de gebruikte druivenrassen. De aroma's van deze wijnen zijn meestal fruitig en worden geassocieerd met zwarte bessen, frambozen en bosvruchten.
Naarmate een wijn ouder is ontwikkelen er zich secundaire aroma's met een aardse of animale toets. Het bouquet van wijn kan heel complex zijn en zorgt voor een groot deel van het genot van de wijnliefhebber.


De wijn degusteren

Het Proeven

De smaak van wijn is meestal het gevolg van de aanwezige aroma's. Het smaakpallet van de wijn kan je echter nog extra informatie geven over de geproefde wijn. Door het toewijzen van verschillende smaken in het pallet kan men meer te weten komen over de kwaliteit, ouderdom en samenstelling van een wijnsoort. 

wijnproeven smaak ruiken

Wanneer men wijn proeft, wordt de waargenomen smaak maar voor een klein aandeel bepaalt door de tong die enkel onderscheid maakt tussen bitter, zoet, zuur en zout.U kan uw persoonlijke smaak ontwikkelen door verschillende wijnen te analyseren en te beslissen wat u al dan niet aanspreekt in het smaakpallet.

De vijf verschillende smaken zijn zout, zoet, bitter, zuur en sinds een paar jaar de nieuwste smaak genaamd Umami. Umami heeft zijn naam te danken aan de japanners. Het westen heeft nog geen geslaagde naam gevonden voor deze nieuwe smaak. Umami is een soort hartige bouillonachtige vleessmaak. Er werd lang beweerd dat er op elk plekje van de tong een bepaalde smaak werd geproefd. Dit is echter niet helemaal waar, want op de tong zitten smaakpapillen en die smaakpapillen nemen alle smaken waar. 

zintuigen wijnproeven

Toch is het wel zo dat de tong op bepaalde plaatsen meer geconcentreerd is op een smaak dan op een andere plaats. Dus op de ene plaats proef je iets zoeter dan op de andere plaats vanwege meer smaakpapillen op die plaats. De smaakpapillen geven de smaak door aan de uitlopers van de smaakzenuw en die geeft het weer door aan de hersenen. Zo merk je dus of iets zoet, zout, bitter, Umami of zuur is.

De aroma's die vrijkomen tijdens het proeven worden opgenomen door het neusslijmvlies (via de neus en via de keelholte) en zorgen voor het grootste aandeel van de waargenomen smaak. Het is dus belangrijk goed in en uit te ademen tijdens het proeven, en als u er zin in heeft, even te slurpen.

wijnproeven smaak

Het smaakpallet kan veranderen naarmate u de wijn langer in de mond houdt. Nadat u de wijn doorslikt, proeft u de afdronk van de wijn. De afdronk smaakt vaak verschillend van het smaakpallet en houdt meestal langer aan.


De lengte van de afdronk is meestal een goeie indicatie voor de kwaliteit van de wijn. Hoe langer de afdronk, hoe langer men kan nagenieten van de geproefde wijn.

De Afdronk

Dit is de smaak die blijft "hangen" eenmaal je de wijn doorgeslikt of uitgespuwd hebt.
De kwaliteit van de afdronk is van belang alsook de duur.
Een wijn met een lange afdronk getuigt doorsnee gezien van een grote kwaliteit.
De lengte van de afdronk drukt men uit in seconden.


In technische termen maakt men gebruik van het woordje "caudalie".
Een seconde = één caudalie.


0 - 3 seconden korte afdronk
4 - 6 seconden middellange afdronk
7 - 9 seconden lange afdronk
10 en meer heel lange afdronk


Het is belangrijk voor de algemene kwaliteit van een wijn dat hij op elk van de drie fases goed scoort.
Een uitstekende wijn heeft en mooie aanzet, plooit zich ten volle open in de ontwikkeling en blijft daarna nog lang nasmaken.
Het gebeurt echter wel eens dat een wijn een veelbelovende aanzet heeft maar dan als het ware in een gat valt.
Of dat de wijn een interessante smaak had die evenwel abrupt stopt bij het inslikken en direct in het niets verdwijnt.