You are using an outdated and unsupported browser. Please upgrade to Chrome, FireFox, Opera, Safari or Internet Explorer 9. Thanks!   
Questions? Call us at +32 2 311 52 99 Safe and secure!
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty

Sulfiet in wijn

Posted on July 24, 2014 17:17 by Eric Merny Wijn bewaren,  Conservation du vin

Zwavel is een in de aarde natuurlijk voorkomend mineraal. Zwaveldioxide ontstaat bij het verbranden van zwavel. Het is een goed in water oplosbaar gas. Door zwaveldioxide met water te verbinden ontstaat sulfiet, wat als poeder wordt gebruikt in wijn en andere levensmiddelen.

Van nature zit er in vele levensmiddelen een kleine hoeveelheid sulfiet. Ook tijdens het gistingsproces van wijn ontstaat er altijd een kleine hoeveelheid natuurlijke sulfiet. Vandaar dat wijn totaal zonder sulfiet niet bestaat! Als men dus spreekt over wijn zonder sulfiet, bedoelt men altijd wijn zonder toegevoegde sulfiet.

De EU-wet van november 2005 verplicht de aanwezigheid van sulfiet in wijn te vermelden op het etiket, indien de wijn meer dan 10mg sulfiet per liter bevat. Daarom staat er bijna altijd “bevat sulfiet” op de fles. Ook bij natuurlijke wijnen waar totaal geen sulfiet aan toegevoegd is, vindt men meestal deze vermelding.

Een fles witte wijn met 15mg/l totale sulfiet (sulfiet van nature en/of toegevoegd) of een fles witte wijn van 195mg/l totale sulfiet worden volgens deze Europese wetgeving gelijk behandeld, terwijl er een enorm verschil is tussen deze twee wijnen, alleen al voor uw gezondheid!

Waarom sulfiet aan wijn toevoegen?

Sulfiet zal eerst bacteriën en daarna ook ongewenste gisten uitschakelen. Tenslotte remt het oxidatie van de wijn af waardoor de houdbaarheids­termijn sterk verlengd wordt bij wisselende temperaturen. Daarom kan wijn zonder of met weinig toegevoegd sulfiet geen temperatuur­schommelingen verdragen. Het is dus belangrijk deze wijnen te bewaren onder 16°C. Koel bewaard zijn deze wijnen even lang houdbaar als dezelfde wijnen met veel sulfiet. Het is de structuur van de wijn die bepaalt of de wijn bewarings­capaciteiten heeft of niet.

Nadelen van sulfiet

De laatste 30 jaar werden er wereldwijd te grote hoeveelheden sulfiet toegevoegd in alle soorten wijnen. Ook in de zogenaamde betere kwaliteits- en dure chateau-wijnen. Dit kan hoofdpijn, misselijkheid, allergische reacties en spijsverteringsproblemen veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn aan sulfieten. Mensen met slechte nier- en leverwerking moeten sulfiet vermijden, alsook astmapatiënten want dit kan tot ernstige benauwdheid leiden.

Het is wel belangrijk aan te stippen dat de meeste personen geen hoofdpijn krijgen van sulfiet maar doordat ze uitdrogingverschijnselen hebben na het drinken van teveel wijn. Alcohol heeft een uitdrogend effect op het lichaam. Het drinken van veel water na het alcohol inname zal reeds in de meeste gevallen een voldoende preventie tegen hoofdpijn zijn.

EU-normen

De Europese Unie heeft normen vastgelegd voor het gebruik van sulfiet in wijn, mousserende wijn en likeurwijn. Helaas zijn deze EU-normen toch nog hoog:

160 mg per liter voor rode wijnen (restsuikers onder 5 g/l)

210 mg per liter voor rode wijnen (restsuikers 5 g/l of meer)

210 mg per liter voor witte of rosé wijnen (suikers onder 5 g/l)

260 mg per liter voor witte of rosé wijnen (suikers 5 g/l of meer)

Sommige wijnsoorten, bijvoorbeeld Sauternes, vormen een uitzondering op bovenvermelde normen en mogen tot zelfs 400 mg sulfiet per liter bevatten.