You are using an outdated and unsupported browser. Please upgrade to Chrome, FireFox, Opera, Safari or Internet Explorer 9. Thanks!   
Questions? Call us at +32 2 311 52 99 Safe and secure!
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty

Knallende Champagnekurk : dodelijk wapen !

Posted on September 4, 2014 13:17 by Eric Merny Actua,  Champagne

In Hong-Kong overleed op 4 augustus 2014, de 49-jarige Dingxiang Loeng, een bekende en zeer flamboyante Chinese zakenman. De doodsoorzaak was wel heel uitzonderlijk en gebeurde in het bijzijn van 217 genodigden. Hij overleed in zijn suite van het Island Shangri-La hotel tijdens een receptie die hij hield voor zijn verjaardag. De miljardair werd heftig geraakt op de zijkant van het hoofd door een losvliegende kurk na het openen van een fles champagne.

champagnekurk bouchon

Het ongeluk vond plaats tijdens een uitgebreid feest dat werd gehouden naar aanleiding van Loeng's 50ste verjaardag. Onder de aanwezigen was de politieke en economische elite van Hong Kong aanwezig. Na een korte toespraak door de jarige werd hij met geweld getroffen door de champagnekurk. Bij aanvang stonden nog veel te lachen met het incident maar toen Loeng bewusteloos bleek werden de hulpdiensten opgeroepen. Deze konden enkel vaststellen dat hij in coma was. Twintig minuten na zijn afvoeren werd hij reeds dood verklaard door het hospitaal.

Er wordt nu verder onderzoek gedaan naar de oorzaak van het ongeval. De champagnefles zou zelfs namaak kunnen zijn en veel meer C02 bevat hebben dan normaal. Het probleem van vervalsing is een stijgende plaag. Er wordt vanuit gegaan dat ongeveer 80 % van de alcoholische dranken in Chinese steden nep is. De lage kwaliteitsproducten kunnen soms ronduit gevaarlijk zijn, ze worden aan dezelfde prijzen dan het origineel verkocht en zorgen dus voor woekerwinsten.
De eigenaars en het personeel van het hotel weigerden enig commentaar te geven op de beschuldiging dat het misschien om vervalste Champagne ging.

Over de snelheid waarmee een rondvliegende kurk een fles verlaat is reeds heel wat te doen geweest. Bovendien speelt de temperatuur een belangrijke rol hierbij. Volgens Gerard Liger-Belair van de Universiteit van Reims neemt de snelheid van de kurk én de hoeveelheid koolzuur dat vrijkomt bij het openen van een fles toe, naarmate de temperatuur van champagne stijgt. Voor het onderzoek werden flessen champagne op verschillende temperatuur geopend en werd met infraroodbeelden de wolk koolzuur, die vrijkomt bij de knal, bestudeerd.

Bij een temperatuur van 4 ° C , behaalde een kurk een snelheid van iets minder dan 40 kilometer per uur, terwijl bij een temperatuur van 18 ° C de snelheid van de kurk steeg naar bijna 55 kilometer per uur. De kans op lichamelijk letsel neemt dan ook toe, naarmate champagne warmer geserveerd wordt, aangezien de snelheid van de kurk dus stijgt.

Zelfs in ons land verliezen elk jaar enkele mensen een oog doordat een rondvliegende kurk in een oogkas belandt. Vaste regel bij een fles Champagne is dus deze steeds voorzichtig open te doen en de kurk nooit los te laten vliegen. Zelfs een weerkaatsende kurk kan nog veel lichamelijke schade veroorzaken.