You are using an outdated and unsupported browser. Please upgrade to Chrome, FireFox, Opera, Safari or Internet Explorer 9. Thanks!   
Questions? Call us at +32 2 311 52 99 Safe and secure!
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty

Hoe een fles wijn kiezen?

Posted on June 24, 2014 13:27 by Aymeric de Hemptinne Tuyaux,  Débutant,  Choisir,  Tips,  Beginner,  Wijnkeuze

Tenzij je een expert bent in wijn is het niet eenvoudig om een goede fles te kiezen uit een winkelrek of op internet. Bovendien weet je ook niet of het jouw smaak is en of de wijn sowieso goed is. Het is altijd moeilijk om een fles te kiezen die je niet zelf geproefd hebt.

Hier volgen een aantal tips om het je toch iets gemakkelijker te maken. Smaak is een heel subjectief gegeven en wijn is geen exacte wetenschap. Hoe meer je proeft hoe gemakkelijk het je zal afgaan om de juiste fles te vinden. Oefening baart kunst.

  • Kijk naar de jaargang. Tenzij je met een gespecialiseerde handel of website te maken hebt, kan je beter gaan voor een jongere wijn (maximum drie jaar oud), zo ben je zeker van de fruitigheid in de wijn.
  • Hoewel de prijs geen echte parameter is moet je toch een minimum bedrag betalen voor kwaliteitswijn. Deze minimumgrens ligt ergens rond de 7 € minimaal.
  • Kijk naar de fles. Een doorschijnende fles wordt normalerwijze enkel voor witte wijn en rosé gebruikt. Bij rode wijn moet voor een kwaliteitswijn steeds een donkergekleurde fles gebruikt worden.
  • De afsluiting. Een fles met natuurkurk staat nog steeds voor wijnen met een betere kwaliteit dan wijnen met een kunstkurk. Ondertussen zijn er wel echte kwaliteitswijnen op de markt met een draaistop of glazen afsluiting. Laat hier de prijs een leidraad zijn.
  • Het land. Het is nog steeds zo dat gekende wijnlanden doorsnee gezien betere wijnen afleveren dan onbekende landen, of de kans om een slechte wijn te treffen is kleiner.
  • Etiket. In de meeste gevallen staat een verzorgd etiket voor een goed verzorgde wijn. Soms bevat een wijn met een lelijk etiket een schitterende wijn, maar dit kan je er onmogelijk van aflezen.

In een wijnwinkel kan je natuurlijk steeds terecht bij de wijnexpert die je zal begeleiden bij het kiezen van een geschikte wijn bij een gerecht.

Een goede wijnwebsite doet ook reeds een groot deel van het werk voor u. Ze proeven de wijnen voor en enkel de goed bevonden wijnen worden verkocht. De beschrijving is geactualiseerd en de kleur-, geur- en smaakimpressies zijn beschreven. Er worden tips gegeven wat gerechten betreft, de juiste serveertemperatuur wordt aangegeven en hoe lang je de wijn nog kan bewaren wordt ook vermeldt. Kan je dit allemaal terugvinden op de website dan wordt het makkelijk kiezen.