You are using an outdated and unsupported browser. Please upgrade to Chrome, FireFox, Opera, Safari or Internet Explorer 9. Thanks!   
Questions? Call us at +32 2 311 52 99 Safe and secure!
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty

Geven gecontroleerde biowijnen garantie op weinig toegevoegd sulfiet?

Posted on August 5, 2014 10:14 by Eric Merny Sulfiet,  Sulfite

Het lastenboek van ‘Nature et Progrès’ (Frankrijk) bepaalt een maximum sulfiet­toevoeging van 80 mg/l voor witte droge wijn. Andere controle-organen bevelen maximum de helft aan van de EU-normen. De Demeter wijnboeren echter, staan bekend om hun natuurlijke manier van werken en voegen weinig sulfiet toe.

Bestaan er natuurwijnen zonder toegevoegd sulfiet?

Ja. De laatste tien jaar zijn er in Frankrijk en Spanje wijnbouwers die begonnen zijn met natuurlijke wijnen te maken zonder toegevoegde sulfiet.

Helaas moet het bewaren en vervoer van deze unieke wijnen steeds onder de 15°C gebeuren, anders onstaat er al snel oxidatie van de wijn (ook al is de fles perfect afgesloten).

Hebben alle biologische wijnen een laag sulfietgehalte?

In de handel zijn ‘biologische’ wijnen te koop die enkel aan de EU-normen voldoen en daarom veel sulfiet kunnen bevatten. Deze wijnen voldoen niet aan de normen van Nature et Progrès, Vins Naturels en Demeter.

De druiventeelt voor natuurlijke wijn moet biologisch of biodynamisch gebeuren. De natuurlijke gistcellen van de druif zitten namelijk op de schil. Bij gebruik van pesticiden en bestrijdingsmiddelen zouden deze cellen niet in staat zijn de gisting zelf op te starten. Tevens komt in een ecologische wijngaard de terroir veel beter tot zijn recht.