You are using an outdated and unsupported browser. Please upgrade to Chrome, FireFox, Opera, Safari or Internet Explorer 9. Thanks!   
Questions? Call us at +32 2 311 52 99 Safe and secure!
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty

Een zeldzaam druivenras : Romorantin

Posted on January 22, 2015 12:17 by Eric Merny Bourgogne,  Druivenras,  Kennis

Dit druivenras lijkt afkomstig te zijn van centraal Frankrijk en zou het resultaat zijn, volgens gepubliceerde genetische analyses, van een kruising van de Pinot teinturier N en lde Gouais B. In Frankrijk, wordt deze variëteit officieel "Danery B" genoemd betreffende het vegetale materiaal voor de beplanting.

Het is een vruchtbaar en productief druivenras, dat aangeplant moet worden op vroegtijdige en aangepaste bodems. Het is matig gevoelig aan grijsrot en de druivenworm.

romorantin

De druiventrossen zijn gemiddeld tot groot, terwijl de druiven zelf klein zijn. De Romorantin produceert fijne, fruitige en aangename wijnen. Men verkrijgt een ronde witte wijn, die heel dikwijls afkomstig is van een late oogst, met aroma's van witte bloemen, honing, en regelmatig ook pruimen. De wijn wordt merkelijk beter na een flesrijping van 4 tot 5 jaar op fles.

In 2011 was er nog slechts 72 hectares beplant met dit historisch druivenras.

Koning Frans I bezat een residentie in Romorantin. In 1519, liet hij 80 000 druivenstokken planten van dit druivenras, afkomstig uit de Bourgogne. In Frankrijk, is hij geklasseerd en aanbevolen in de ganse Loire-vallei, maar in werkelijkheid vinden we hem enkel terug op 60 hectares in Loir-et-Cher waar hij deel uitmaakt van de AOC Cour-Cheverny. Men vindt dit druivenras nergens anders terug op een markante wijze, noch in Frankrijk noch in de rest van de wereld. In feite wordt de herkomstbenaming Cour-Cheverny (van de Romorantin dus) bepaald door 11 gemeenten in productie (Cellettes, Cheverny, Chitenay, Cormeray, Cour-Cheverny, Huisseau-sur-Cosson, Montlivault, Mont-près-Chambord, Saint-Claude-de-Diray, Tour-en-Sologne et Vineuil).

romorantin 2

Ze ligt op een brede band op de oevers van de Loire met rots- en zandachtige heuvels, met kalk in de diepte alsook op sommige plaatsen klei bevat.

Opletten om de herkomstbenamingen Cour Cheverny en Cheverny niet met elkaar te verwarren. De AOC Cheverny produceert zowel witte, rode als rosé-wijnen. De witte wijnen zijn het resultaat van een assemblage met sauvignon blanc en uitzonderlijker de menu pineau.