You are using an outdated and unsupported browser. Please upgrade to Chrome, FireFox, Opera, Safari or Internet Explorer 9. Thanks!   
Questions? Call us at +32 2 311 52 99 Safe and secure!
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty

Drones in de wijngaard

Posted on November 13, 2014 10:40 by Eric Merny Actua,  Bordeaux

De Bordelese groep Bernard Magrez heeft een aantal experimenten uitgevoerd met een drone in hun wijngaarden in de Medoc. Deze machine zou vrij snel ingang kunnen vinden bij wijnbouwers die aanhangers zijn van heel nauwkeurige wijnbouwtechnieken.


Gaan drones dus hun ingang vinden in de wijngaarden van Bordeaux? Sinds 6 maanden test dus de groep Bernard Magrez, een drone uit op zijn vier Grands Crus Classés in de Médoc (Château Pape Clément, Château La Tour Carnet, Château Fombrauge, Château Clos Haut-Peyraguey).

Op het programma van de verantwoordelijke van het domein stond een week opleiding om te leren de machine te besturen en het bekomen van een theoretisch brevet dat gelijkt staat met dat vaan een brevet van een ULM piloot. Het is ook zij die verantwoordelijk zal zijn voor de analyse van de gegevens.

"Een van de belangrijkste voordelen is het identificeren van heterogene kenmerken binnen een perceel en daardoor diverse behandelingstechnieken te kunnen toepassen, om dus heel nauwkeurig een individuele benadering in de viticultuur te kunnen bepalen", legt ze uit. De drone is in staat om één zieke plant eruit te halen of een specifieke situatie van hydrische stress te onderkennen. "Tot nu toe moesten we ons behelpen met kaarten per perceel gemaakt op basis van satellietbeelden – alle wijngaarden in Bordeaux hebben dit toegepast – maar dit is duur en men kan het maar 1 keer per jaar laten uitvoeren" legt Jeanne Lacombe uit. Men kan dit ook doen via speciale toestellen die bevestigd worden aan de tractoren, maar de drone voorkomt dat de grond samengedrukt wordt (wat wel gebeurt bij een tractor) en verlaagt drastisch de CO2-uitstoot versus de tractor. Dankzij het zichtbaar maken van de reële beelden kan men gemakkelijk de groei en de kwaliteit van de wijnstokken gaan bepalen. Op die manier kan men ook de oogst gaan fractioneren volgens de kwaliteit van de druiven en erna zelfs de vinificatie op afstemmen. "Dit soort toestel is eerder voorbehouden voor wijnbouwers die nog kwalitatiever willen gaan werken, oordeelt Jeanne Lacombe.

De verantwoordelijke voor het domein hoopt dat men nieuwe functionaliteiten kan ontwikkelen: "Indien de drone ons zou kunnen helpen om sneller aanvallen van meeldauw en valse meeldauw te identificeren (de twee belangrijkste ziektes die de druivenstok en de kwaliteit van de druiven aantasten), zouden we veel sneller preventieve acties kunnen ontwikkelen en niet moeten overgaan tot curatieve behandelingen, en op dit manier de kwaliteit nog te verbeteren". En waarom niet dromen van een drone die zelf, wijnstok per wijnstok, de individuele behandeling gaat neerleggen.