You are using an outdated and unsupported browser. Please upgrade to Chrome, FireFox, Opera, Safari or Internet Explorer 9. Thanks!   
Questions? Call us at +32 2 311 52 99 Safe and secure!
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty

De horizontale degustatie

Posted on September 9, 2014 09:49 by Eric Merny Horizontale,  Degustatie

De tegenhanger van de verticale degustatie is de horizontale degustatie. Deze heeft weerom niks te maken met de houding waarin de proevers zich bevinden maar wel op de wijze waarop deze proeverij tot stand komt.

De bedoeling van een horizontale degustatie is de eigenschappen van een terroir of zelfs een bodem tot zijn recht te laten komen, een vergelijking te doen binnen de vinificatietechnieken die verschillend kunnen zijn tussen diverse domeinen in eenzelfde herkomstbenaming, de verschillen te ontdekken tussen diverse domeinen binnen dezelfde appellatie of regio (bv Haut-Médoc, Bordeaux…). Je kan zo ook de verschillen ik kwaliteit ontdekken tussen diverse wijnbouwers. Eigenlijk kan je het thema eindeloos rekken en kan je verschillende types horizontale degustaties ontwikkelen waarbij je steeds beroep doet op je smaakpapillen om een perfecte analyse van elke wijn te doen en de conclusies naast elkaar te leggen. Het belangrijkste is dat je steeds wijnen neemt van dezelfde jaargang.

Hierbij enkele voorbeelden van kleinste tot grootste regio

-eenzelfde gemeentelijke appellatie bv Margaux 2012
-de jaargang 2012 in de Médoc (Saint-Julien, Margaux, Saint-Estèphe, Moulis, Listrac, Pauillac)
-linkeroever Bordeaux versus rechteroever Bordeaux in de jaargang 2012
-de Franse wijnregio’s in de jaargang 2012 (wel alleen rode of alleen witte wijnen naast elkaar proeven om een echte vergelijking te kunnen maken)
-de jaargang 2012 in de belangrijkste wijnlanden van Europa

Hoe breder je gaat in je thema hoe minder nauwkeurig de vergelijking wordt. In het laatste voorbeeld zit je bv al met het dilemma welke wijndruif te kiezen om te vergelijken want indien je diverse druivenrassen met elkaar zou beginnen vergelijken wordt de objectiviteit zo verdoezeld dat de horizontale degustatie nietszeggend wordt. Je moet bv kiezen voor de Merlotdruif. Het blijft natuurlijk ook belangrijk bij een breed onderwerp dat je steeds voor goede wijnbouwers kiest.

Persoonlijk vind ik horizontale degustaties het interessantst als we ze beperken tot één bepaalde regio: bv Bordeaux, Bourgogne…hoe kleiner de selectienorm wordt hoe beter een vergelijking mogelijk is, bv. Nuits-Saint-Georges 2009.

Veel plezier met het ontdekken van de verschillen tussen de diverse wijnbouwers en hun wijnen.