You are using an outdated and unsupported browser. Please upgrade to Chrome, FireFox, Opera, Safari or Internet Explorer 9. Thanks!   
Questions? Call us at +32 2 311 52 99 Safe and secure!
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty
Selected by our experts
Reductions up to -40%
Delivery €5.90
Free returns
Cork warranty

Bruistablet Veuve Clicquot voor de Russische markt!? een virale Hoax

Posted on September 9, 2014 10:25 by Eric Merny Champagne

Als het om Rusland gaat dan zijn we in de wijnwereld wel het één en ander gewoon. Maar de wereld stond toch even stil toen aangekondigd werd dat Veuve Clicquot een bruistablet op de markt zou brengen om zo op ieder moment en elke plaats mogelijk een glas Champagne instant te bereiden. De hele Champagne wereld stond op zijn kop, Veuve Clicquot werd de kop van jut, wijnjournalisten schreeuwden moord en brand!

bruistablet veuve cliquot

Op maandag 4 augustus verscheen dit bericht op de Franse website creapills.com. Alles kwam super professioneel over (zie trouwens de packshot). Veuve Clicquot zou voor de ontwikkeling samengewerkt hebben met een Russisch communicatiebedrijf. Het bericht gaat bliksemsnel de wereld rond. Minder dan 24 uur later ontkent Veuve Clicquot deze samenwerking en het bestaan van deze pillen. Creapills publiceert een erratum enkele uren later. Ondanks deze ontkenningen ging het bericht de ganse wereld rond terwijl de ontkenning het publiek veel moeilijker en trager bereikte.

Het Russische communicatiebedrijf Firma heeft zich ondertussen verontschuldigd wegens het gebruiken (misbruiken ?) van de naam Veuve Clicquot. Extra storend voor het Champagnemerk is dat ze absolute marktleider zijn in Rusland. Rusland is trouwens op wereldvlak het 16de land in aankoop ranking met 1,54 miljoen flessen.

Firma had de bedoeling aan potentiële klanten te laten zien hoe creatief ze wel konden zijn. Op dat vlak is hun missie alvast geslaagd.
Probleem is trouwens dat de wetgeving wat internet betreft bijzonder vaag is en dat men heel weinig tegen zulke acties kan doen. Ook het Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC) bevestigd dit. Het is niet de eerste keer dat zulks gebeurt en het zal wellicht niet de laatste keer zijn.

Veuve Clicquot heeft weliswaar gevraagd aan Firma om deze campagne onmiddellijk te stoppen om hun imago niet verder te schaden. Anderzijds dient het merk geen klacht in tegen Firma. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat Veuve Clicquot de voorbije maand de meeste aangeklikte merknaam is in de wijnwereld. Dit op zich natuurlijk heel mooi meegenomen en bovendien een gratis campagne!